Gebiedsmarketing

Ik zie het steeds vaker in vacatures of advertenties staan. Ervaring met (gebieds)marketing is een pré. Gebieden zien en positioneren als een sterk merk, daar pluk je later de vruchten van.

Als we het hebben over ‘beleveniscommunicatie’ is gebiedsmarketing hier een mooi voorbeeld van. Door een gebied vanaf het begin te laden met positieve associaties, komt het gebied in de mental map van de consument.

Positioneringsdriehoek geldt ook voor gebiedsmarketing

De positioneringsdriehoek is ook de leidraad voor het efficiënt inzetten van gebiedsmarketing. Voor degenen die deze driehoek nog niet kennen:

Uniek merk & doelgroep(en)

Waarom is het gebied anders dan anders? En waarom moeten bezoekers er echt naartoe? Wat vinden ze in het gebied? Wat is er zo bijzonder? Waarom is het fijn?

Dit zijn belangrijke ingrediënten voor de verdere strategie.
Er zijn verschillende manieren voor het overbrengen van de boodschap. Hou hierbij de doelgroep(en) nauwlettend in de gaten. Wees relevant. Een leuke manier om je doelgroep(en) in een vroeg stadium te betrekken is co-creatie. Dit kun je op een leuke manier vormgeven door gave workshops of brainstormsessies te houden.

Campagne

Als je meer weet over de ‘pijlers’, fasering, de stijl en de eventuele nieuwe naam, ga je door naar de uitvoering. De visuele vertaling van al het mooie gedachtegoed. Online marketing / communicatie is een effectief middel. In veel gevallen spreekt een website voor zich. Een website waar interactie op mogelijk is. Een website met mooie films en natuurlijk ‘storytelling’ over het gebied. Je kunt de website inzetten als ‘landingsplatform’ voor Facebook, Instagram en YouTube. Uitstekende kanalen om ’traffic’ (bezoekers) te genereren (dit kan betaald en ook niet betaald). Belangrijk bij deze strategie is om te werken met doelen (voorbeeld X aantal inschrijvingen voor nieuwsbrief). En zorg er natuurlijk voor dat je uniek en onderscheidend bent.

Samen met partners

Heel belangrijk in gebiedsmarketing is de samenwerking met partners. Partners met een relevant netwerk waar jouw doelgroep zich bevindt. Voorbeeld: een prachtig natuurgebied wil een grotere bekendheid onder diverse doelgroepen. Natuurlijk kun je een mooie actie opzetten met de ANWB of VVV maar denk ook eens aan andere mogelijkheden. Ga samenwerken met de Vitamin Store bijvoorbeeld of Rituals. Organisaties die harmonie, mens en natuur hoog in het vaandel hebben staan. En: ook een indrukwekkend klantenbestand.

Nog een voorbeeld. Een woningcorporatie verkoopt voormalige huurwoningen. Huurwoningen waar het nodige aan onderhoud aan moet worden gedaan. Hoe leuk is het dan om samen te werken met een bouwmarkt? Via het netwerk van de bouwmarkt bekendheid geven aan de ‘kluswoningen’ levert een win-win situatie op. Klussers worden bereikt en de bouwmarkt genereert extra omzet doordat deze klussers bij aankoop van de woning, zeker klusspullen nodig zullen hebben.

Samengevat

1. Bedenk de sterke en zwakke punten van het gebied.
2. Wie zijn de doelgroep(en) en stakeholders?
3. Waar staat het gebied ten opzichte van concurrenten?
4. Waar is het gebied onderscheidend in?

Bovenstaande is input voor de positioneringsstrategie, verzamel dit in een Brandbox:

• Merkwaarden
• Merkpersoonlijkheid
• Bewijsvoering
• Positioneringsstatement
• Missie
• Kernpropositie
• Naam
• Pay-off

5. Uitwerken visueel campagneconcept en de communicatiestrategie. Denk ook aan meetbare doelen, want meten is weten.
6a. Uitvoering van strategie (hou rekening met relevantie, frequentie en actualiteit).
6b. Optimaal ontwikkelen van beleid en producten die passen bij de positionering van het gebied en deze actief uitdragen. Wees vernieuwend en uniek.

Bij gebiedsmarketing komt strategie, vorm, beelden, inhoud en het efficiënt inzetten van communicatiemiddelen allemaal bij elkaar. En laat dit nu net hetgeen zijn wat ik ontzettend graag doe. Heb je vragen of hulp nodig? Ik help je graag verder.