Sociaal ondernemen brengt je als ondernemer zoveel!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, een mooie term. Een groot woord, waar toch iedereen een eigen beeld bij heeft. Ik inclusief! Maar hoe zit het nu echt in elkaar? Door mijn mooie interim klus bij Stroomopwaarts kreeg ik ‘een kijkje in de keuken’.

‘Dure’ termen zoals sociaal ondernemen, maatschappelijk verantwoord ondernemen, social return on investment bieden iemand echt een nieuwe toekomst. Want werk is voor iedereen ontzettend belangrijk en niet alleen op financieel vlak. Het biedt ook ritme, nieuwe contacten en echt een nieuwe toekomst. Want hoe vervelend is het dat je door en lichamelijke of geestelijke beperking afhankelijk bent geworden van een uitkering?

Stroomopwaarts is een organisatie die namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam diverse regelingen uitvoert (Participatiewet, Schuldhulpverlening, IOAZ – wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen – en de IOAW – wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werkzoekenden). Sorry, ik verzin deze regelingen niet ;-).

Mijn opdracht?

Stroomopwaarts profileren bij ondernemers als de partner in sociaal ondernemen. Want ook binnen Stroomopwaarts lopen mooie verbetertrajecten. Onder andere op het gebied van dienstverlening richting ondernemers. Met als doel: meer waardevolle opdrachten en contacten en hierdoor meer plaatsingen met een hogere tevredenheid en meer naamsbekendheid voor Stroomopwaarts.

MVO gaat verder dan een sociale werkplaats

De afgelopen twee weken heb ik een kijkje ‘in de keuken’ gekregen bij Stroomopwaarts. Ik heb verschillende Werkleerbedrijven bezocht in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. En eerlijk… ik stond versteld van al het werk dat verzet wordt en de flexibiliteit van de organisatie. Want: in een Werkleerbedrijf werken mensen met een zogenaamde SW-indicatie (sociaal werk indicatie) aangevuld met mensen die een werkleertraject volgen (mensen die op dit moment een bijstandsuitkering ontvangen, maar die – soms met wat extra hulp – een bijdrage kunnen leveren op de arbeidsmarkt). Het is de bedoeling dat mensen – nadat ze tijdelijk gewerkt hebben in een Werkleerbedrijf – een passende baan vinden. Dus hoe organiseer je werk en benodigde bezetting efficiënt? Mooie vraagstukken waar de organisatie Stroomopwaarts uitstekend in slaagt.

Pieter Pot – verpakkingsloze boodschappen

Ieder Werkleerbedrijf heeft zijn eigen specialisme. Zo is het Werkleerbedrijf in Schiedam bijvoorbeeld gespecialiseerd in het verpakken van voedingsmiddelen en heeft hiervoor zelfs een HACCP-certificering. Het Werkleerbedrijf in Maassluis is gespecialiseerd in het maken van buizen en frames. Wist je dat de Dukdalf kampeerspullen bijvoorbeeld gemaakt worden in Maasluis? Maar ook bevestigingsmateriaal voor zonnepanelen. 

In het Werkleerbedrijf in Vlaardingen is een drukkerij gevestigd en worden voor tal van bekende merken diverse inpakwerkzaamheden verricht.

Werkleerbedrijven nemen in sommige gevallen zelfs de volledige handling uit handen. En met prima resultaten!

Wat ik heel mooi vind

Om met eigen ogen te zien dat een organisatie als Stroomopwaarts volledig meebeweegt. Neem bijvoorbeeld het steeds groter wordende Pieter Pot. Dit mooie bedrijf verpakt voedingsmiddelen in glazen potten (verpakkingsvrije boodschappen). Je kunt als klant boodschappen bestellen die vervolgens verstuurd worden. En driemaal raden…. Ook dat gebeurt vanuit het Werkleerbedrijf van Stroomopwaarts.

 

Uitbesteden, detachering of onder contract met zorg

Als ondernemer kun je dus werk uitbesteden aan een Werkleerbedrijf. Maar het is ook zeker mogelijk dat medewerkers gedetacheerd of rechtstreeks geplaatst worden. Sterker nog: dat is de bedoeling vanuit de Participatiewet die in 2015 geïntroduceerd is.

Bijstand en dan…?

Als iemand een bijstandsuitkering ontvangt, wordt er door middel van een assessment gekeken waar de kwaliteiten van deze persoon liggen. Altijd vanuit een positieve insteek, want het verleden is meestal niet rooskleurig. Daarna wordt gekeken naar passend werk. Desgewenst zijn er trainingen te volgen (sollicitatietrainingen, schoonmaaktrainingen, etc.) om de cliënt klaar voor de arbeidsmarkt te maken. Maar soms ook via psychische hulp, om ervoor te zorgen dat problemen echt opgelost worden. Via werkconsulenten en matchmakers wordt de cliënt bemiddelt naar passend werk. Als dat gebeurt is, stopt het traject zeker niet. Via een jobcoach wordt de cliënt gevolgd en verder geholpen om het traject tot een succes te maken. Er wordt dus echt geinvesteerd in een succesvolle plaatsing!

Een traject met waarde

Duurzaamheid en sociaal ondernemen worden gelukkig steeds belangrijker. Een medewerker met een beperking, heeft zeker begeleiding nodig. En dat is goed om je als ondernemer te realiseren. Maar je staat er zeker niet alleen voor. 

Wat voor mij een echte ‘eye-opener’ was, hoe Stroomopwaarts ‘investeert’ in de cliënt om hem of haar ‘jobready’ te maken. Voor de één is dat een opleiding, voor de ander geldt een ander traject, bijvoorbeeld ‘het durven hulp vragen’ bij professionals. Maar na plaatsing houdt het zeker niet op! Ook dan blijft Stroomopwaarts met de cliënt in gesprek via een jobcoach. 

Realiseer je als ondernemer wat voor impact je kan maken, in iemand zijn leven als een traject slaagt. Die voorbeelden zijn er. Kijk vooral eens naar het mooie voorbeeld bij metaalconstructiebedrijf Voscon

Gezocht: organisaties met sociaal hart

Om al dit moois mogelijk te maken, zijn uiteraard organisaties nodig die een kans willen geven aan iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook hier werkt Stroomopwaarts vanuit kansen. Binnen Stroomopwaarts is een speciaal Werkgeversservicepunt actief. Accountmanagers kunnen organisaties echt ontzorgen op het gebied van sociaal ondernemen. De praktische kant maar ook zeker de financiële kant.

Afgelopen week schoof ik aan bij een accountmanagersoverleg. En wat is het toch mooi om te horen dat een client een vast contract heeft gekregen bij een evenementenbureau. ‘Gewoon’, omdat ze ontzettend blij met hem zijn. En dat tijdens de coronacrisis.

Alle ingrediënten voor deze prachtige klus zijn aanwezig

Dit half jaar ga ik mij ‘vol’ inzetten om sociaal ondernemen dichterbij al die mooie organisaties in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam te brengen. Waardoor er langdurige relaties ontstaan en uiteindelijk meer plaatsingen van al die Stroomopwaarts kanjers.

Hoe? Door vanuit de praktijk te laten zien wat sociaal ondernemen inhoudt en hoe dankbaar het is. Het levert je als organisatie zoveel op!

Een eerste zetje is gegeven door het schrijven van deze blog. Benieuwd wat je als ondernemer kunt doen op het gebied van sociaal ondernemen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met het Werkgeverservicepunt van Stroomopwaarts!