Wat een klaproos ons kan leren

Een tere fragiele bloem, die zich niet laat plukken. Bij een goede basis (goede wortels) komt de klaproos altijd weer overeind. Klaprozen groeien op een bodem die in beweging is. Juist die beweging laat de klaproos groeien.

Een klaproos ziet er teer en kwetsbaar uit. Hij gaat mee met de elementen, hangt slap na elke regenbui en beweegt bij elke windvlaag. Als hij goed geworteld is, komt hij altijd weer overeind, wát hij ook doorstaan heeft. Een klaproos is práchtig, zowel in knop als in volle bloei. Je komt hem tegen op de meest onverwachte plaatsen en momenten.

Na de bloei worden de zaadjes veelvuldig uitgespreid. Andere klaprozen kunnen hierdoor tot bloei en groei komen. Een klaproos laat zich niet dwingen. Als je hem plukt, verwelkt hij, vrijwel meteen.

Klaprozenzaad kan niet ontkiemen op een stilstaande bodem. Klaprozen hebben een bodem nodig die in beweging is. De aard van de beweging is hierbij van geen belang. Zolang de bodem rust, gebeurt er niets. Zodra de bodem beroerd wordt, ontkiemen zaadjes die hier jaren op lagen te wachten!

Prachtig hè, welke levenslessen je hieruit kan halen? Je zult begrijpen dat dit beeld en de symboliek mij enorm aanspreekt als fotograaf en liefhebber van ‘storytelling’.Te mooi om niet te delen!

Mooie inspiratie om over na te denken!