Wat eb en vloed ons kan leren

Ik genoot van een heerlijke vakantie in Frankrijk. Vakantie is voor mij lekker lang buiten zijn en genieten van familie, de omgeving, de cultuur en de natuur. Inspiratie krijgt ruimte op het moment dat je tot rust komt. Door letterlijk afstand te nemen en zaken met andere ogen te bekijken, kom je vaak op nieuwe ideeën. En zie je verbanden die je eerder nog niet zag.

Mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik geïnteresseerd ben in psychologie. De laatste tijd heb ik veel gelezen over de kracht van gedachten (jouw mindset). En deze kennis kwam mooi samen met wat ik zag in het mooie samenspel van de zee en het strand.

Eb en vloed: het spel van de zee en het strand

Tijdens onze reis door Frankrijk, bezochten we drie campings. Twee kleinere campings en één megacamping (alles voor de kids 🙃 ) maar dan wel aan het strand: camping Le Vieux Port in Messanges. Ook de Fransen vinden dit gebied geweldig, dus we waren zeker niet alleen. ’s Avonds, als het strand rustig was, gingen we (met bodyboards onder de arm) naar het strand. De mannen genoten van de hoge golven in de zee en ik genoot van het plezier in de zee vanaf het strand. Met een prachtige zonsondergang als vergezicht, voeten in het zand, het golven van de zee…. Zo kom je goed in de vakantiestemming en krijgen gedachten de ruimte.

Ruimte geven en ruimte nemen

Zo bedacht ik mij, starend over de zee, eigenlijk heeft eb en vloed veel overeenkomsten met gebeurtenissen in het leven: tijdens je werk, maar ook privé zul je te maken krijgen met eb en vloed. Staat het water je tot aan je lippen of sta je te genieten met je enkels in het water?

Net als eb en vloed gebeuren er dingen in je leven. Want het is nog niemand gelukt om iets te doen aan de zwaartekracht van de maan…🤓

Waar jij invloed op hebt, is hoe je omgaat met bepaalde gebeurtenissen.

Raak je bij vloed in paniek en verzuip je? Of blijf je rustig en zet jij je krachten efficiënt in? Geef jij jezelf en een ander voldoende ruimte en neem jij ook deze ruimte als jij het nodig hebt?

Kijkend vanaf het strand en helemaal vanaf de hoge duinen in Messanges, zie je hoe de zee en het strand redelijk gestructureerd en in balans omgaan met verschillende situaties en gebeurtenissen.

Waar ligt jouw focus?

Cool zijn ze hè die hoge golven? Het gevoel van geluk als je door de golf op een bodyboard ‘gedragen’ wordt en uiteindelijk aanspoelt op het strand. Maar het gebeurt ook weleens dat je ingehaald wordt door een golf en onder water verdwijnt.

Uitdagingen zijn goed, die zorgen voor vooruitgang. Maar leg je focus niet teveel op zaken die er nog niet zijn. Sta bewust stil bij zaken die goed gaan of die al in je leven zijn. Van nature zijn we gewend om alleen te verlangen naar datgene wat er (nog) niet is.

Als je teveel focus legt op zaken die er nog niet zijn, kan dit zorgen voor ontevredenheid. Golven zijn prachtig, maar kennen ook een sterke onderstroom. Heb jij weleens goed gekeken naar de schoonheid van de rust van het getij eb? 

Dankbaarheid zorgt voor mogelijkheden

Door vaker stil te staan bij alles waar je blij mee bent en daar dankbaar voor te zijn, ervaar je een groter geluk. Door deze bewustwording, wordt dankbaarheid een onderdeel van je levensstijl. Je ziet hierdoor meer mogelijkheden, doordat je in het nu leeft. Het gevoel van ontevredenheid verdwijnt hierdoor doordat de focus niet meer ligt op ‘wat er nog ontbreekt’.

Mijn tip aan jou:
Leg je focus op kleine dingen die je eerder misschien niet zag of zelfs als normaal beschouwde.
Dit maakt jouw leven, maar ook de wereld een stukje mooier.