WAT EEN PRACHTIG JAAR

December is het moment van terugkijken, maar ook van vooruitkijken. 2018 was voor mij het eerste jaar als onderneemster van Estagram. Spannend, creatief, motiverend, energiek en dynamisch!

Spannend was het zeker toen ik op 5 februari 2018 de Rotterdamse Kamer van Koophandel binnenstapte om Estagram in te schrijven. Binnen 10 minuten stond ik weer buiten, voorzien van een groot papieren pakket met allerlei ondernemerspapieren. Op naar de volgende stap: het regelen van een zakelijke bankrekening, laptop en telefoon. En natuurlijk op naar mooie opdrachten.

Ondernemers helpen met het verbeteren van hun (online) zichtbaarheid

Dat was en is nog steeds mijn missie. Leuke opdrachten dienden zich aan. Mijn eerste opdrachtgeefster was Claudia. Zij wilde voor haar bedruk- en borduurwinkel een website waarbij mensen zelf hun opdruk of borduring aan kunnen geven. Mijn WordPress kennis werd direct op de proef gesteld. Maar het is gelukt! Na Claudia kwamen nog meer fantastische opdrachtgevers. Ieder met zijn eigen vraagstuk, vertrouwend op mijn expertise. Wat een eer, maar vooral wat een plezier om hier dagelijks aan te mogen werken.

2018 is het jaar van leren, ontmoeten en werken aan prachtige opdrachten

Als ik terugkijk op 2018 is het een jaar waarin ik ontzettend veel geleerd heb. Maar ook ontzettend leuke mensen heb ontmoet en heb gewerkt aan prachtige opdrachten. Ook een enorm ‘dankjewel’ aan Cindy Mattijssen. Door deze lieve vakgenoot heb ik geweldige opdrachten mogen uitvoeren voor De Haagse Scholen. Zo hebben we gewerkt aan een social intranet en een adoptie- en implementatietraject voor Office 365. Ook schreef ik voor De Haagse Scholen de teksten en verzorgde ik de fotografie voor voor de jaarkrant. Door deze opdrachten openden de deuren naar andere onderwijsorganisaties en -instellingen. Ik werk nu nog steeds met veel plezier aan opdrachten voor PROOLeiden en het HCO (Haags Centrum voor Onderwijs).

kerstcadeautjeWeet je wat het ondernemen nu zo leuk maakt?

De diversiteit aan opdrachten. Zo werk je het ene moment aan een huisstijl en het andere moment ben je bezig met interviews, het bedenken van een campagne of het (uit)werken van een communicatiestrategie. Ondernemen is hard werken, maar het geeft je ook een enorm gevoel van vrijheid. Dat merkte ik wel toen mijn vader in november ernstig ziek werd. Gelukkig is alles redelijk onder controle en heb ik op een goede manier invulling kunnen geven aan de lopende opdrachten.

Trots kijk ik terug op dit jaar, een jaar waarin ik

  • heb mogen werken aan prachtige projecten, kijk maar eens op de porfolio pagina
  • geweldige mensen heb ontmoet met uitdagende communicatievraagstukken
  • ontzettend veel lol en plezier heb beleefd aan mijn werk en het werken voor verschillende opdrachtgevers
  • veel heb geleerd over ondernemen, WordPress, acquireren en wat wel en niet bij mij past
  • soms pittig op de proef ben gesteld als je voor je gevoel moet kiezen tussen ‘zakelijke’ (leuke opdrachten) en privĂ© (ouders die zorg nodig hebben)
  • 2 keer een nieuwe website heb gemaakt voor Estagram omdat ik op zoek was naar een passende online zichtbaarheid. Dit blijkt voor een eigen bedrijf nog niet zo makkelijk :-). Vooral niet als dat bedrijf in ontwikkeling is. En natuurlijk stiekem omdat ik het nu eenmaal enorm leuk vindt om nieuwe dingen binnen WordPress te proberen.
  • nog steeds erg blij ben met de naam Estagram omdat het heel goed weergeeft waar ik voor sta. Pakkende communicatie en sprekende beelden
  • fotografie voor een aantal opdrachten heb mogen integreren in mijn werkzaamheden (arbeidsmarktcampagne Vierstroom Zorg Thuis & jaarkrant De Haagse Scholen)
  • voor het eerst geen kerstpakket heb ontvangen. Maar van een vakgenoot bij het HCO een enorm lief gebaar ontving. Een tasje met heerlijke chocoladesterren en een prachtige tekst
  • met enorm veel zin uitkijk naar 2019. Hopelijk wordt dit net zo’n geweldig ondernemersjaar als 2018

Tussen Kerst en Oud en Nieuw tijd voor het gezin, opladen en tijd voor creatieve dingen. Waarschijnlijk betekent dit ook mooie plannen voor Estagram. Omdat ik nu eenmaal enorm veel energie krijg van ondernemen en werken aan en voor Estagram.

Via deze digitale manier wens ik natuurlijk iedereen een ontzettend fijne Kerst en een prachtig, energiek en motiverend 2019.