wordpress 5 en de nieuwe gutenberg editor

 

Lang is erover gesproken vanwege 2 simpele woorden; de nieuwe Gutenberg editor.Een complete nieuwe bewerker binnen WordPress.

Veranderingen zijn even wennen. En ik kan met recht stellen dat dit toch echt wel een verandering is binnen WordPress. Maar een super verandering als je het mij vraagt. Gutenberg is een flinke stap voorwaarts.

Het maken van thema’s wordt eenvoudiger

wordpress5-gutenberg-contentblokken

In het verleden had je op z’n minst toch wel enige achtergrond nodig om een WordPress thema samen te stellen. Met Gutenberg wordt het maken van thema’s eenvoudiger door het maken van blokken. Wil je bijvoorbeeld een tekst, titel, lijst of afbeelding maken? Maak hiervoor een nieuw blok aan.

Kijk kritisch naar je plugins

Binnen Gutenberg is ontzettend veel mogelijk. Mogelijkheden die je eerder had door de installatie van zogenaamde plugins. Kijk daarom, na de installatie van WordPress 5, kritisch naar jouw plugins. Misschien heb je enkele(n) niet meer nodig. Minder plugins hebben een positief effect op onder andere de laadtijd van jouw website.

Pagina-instellingen kwijt?

Deze zijn verschoven naar de rechterzijde. En onder het items ‘blocks’ zie je de gebruikte blokken terug. Van de huidige blokken heeft WordPress ‘classic block’ gemaakt.

Het werken met de Gutenberg editor maakt het voor contentbeheerders eenvoudiger om zelf wijzigingen door te voeren op de website. Experimenteer, leer en heb vooral plezier.